2A Lezing Joke Hermsen & kennismaking met mediteren
2B Workshop storytelling: Verhalen, verleiden en verbinden
2C Workshop: Samenwerken met mensen die je minder leuk vindt

2A: Lezing Joke Hermsen & kennismaking met mediteren
Filosoof Joke Hermsen

Meer kairos: pleidooi voor verstilling en verdieping

Kairos en Chronos

De tijd heeft volgens de oude Grieken twee gezichten: Chronos en Kairos, oftewel de kwantitatieve kloktijd en de kwalitatieve aandachtvolle tijd. Joke schreef er meerdere boeken over, waaronder Stil de tijd (2009; 25e herdruk), Windstilte van de ziel (2010) en Kairos. Een nieuwe bevlogenheid (2014; 9e druk). Kairos is de innerlijke ervaring van tijd, – een soort tussentijd – waarin we terecht komen als we uitrusten, mijmeren, naar muziek luisteren, of onze aandacht goed focussen; het was voor de Grieken de tijd voor inzicht en verandering bij uitstek.

Over deze Griekse god van het ’geschikte ogenblik’ en de juiste menselijke maat vertelt Joke: ’Hoe technologischer de samenleving wordt, hoe meer we de behoefte krijgen aan rust en aandacht. We hebben regelmatig een time out van Chronos nodig om weer inspiratie binnen de Kairotische tijd op te doen. Alleen dan zal de mens het onderscheid met computer, robot en machine kunnen maken, namelijk het vermogen tot creativiteit en empathie én het vermogen opnieuw te beginnen.’

Zowel in haar roman ‘Rivieren keren nooit terug’ (2018) als in haar essay voor de Maand van de filosofie 2017 ’Melancholie van de onrust ’ komen de thema’s tijd, melancholie en hoop terug. Hermsen laat zien waarom we liefde, aandacht, rust en culturele expressie – muziek, kunst, literatuur – nodig hebben om onze melancholie niet in depressiviteit te laten omslaan. We leven op gespannen voet met de tijd, en die doet onrust, angst en onzekerheid toenemen. We hebben tijd nodig om verlies te verwerken, maar die gunnen we ons vaak niet.

Lees hier het interview met Joke Hermsen en haar dochter (verloskundige en filosoof) uit Filosofie Magazine:
Bekijk hier een interview met Joke Hermsen (van VPRO boeken):

Joke Hermsen

De lezing van Joke Hermsen duurt twintig minuten. Na een korte vragenronde gaan we  verstilling ook echt met elkaar ervaren door een kennismaking met meditatie.

 

 

Leren ontspannen: Iedereen kan leren mediteren
Hoe vaak ervaren we verstilling? Na de lezing van Joke Hermsen gaan we met elkaar ook echt (leren) verstillen. Hoe kan je – al zittend op een stoel – ontspannen door focus op ademhaling in combinatie met oefeningen voor de nek.  Docent Frits Humme zal alle deelnemers handvatten aanreiken om te (leren) ontspannen en te laten ervaren hoe de stap naar een korte geleide meditatie wordt gedaan.

Frits Humme

Frits Humme werd in 2006 Chopra Center Certified Yoga Instructor en als zodanig door Deepak Chopra gekwalificeerd om het programma De 7 Spirituele Wetten van Yoga te geven. Na een studie Theaterwetenschap in Amsterdam is hij ruim 20 jaar werkzaam geweest binnen het theater als acteur, dramaturg en regisseur, en ruim zes jaar in het onderwijs als docent (drama, CKV en Nederlands). Daarnaast heeft hij veel workshops gegeven die vooral gericht waren op het ontwikkelen van het innerlijk en fysiek bewustzijn van de acteur.

Behalve een opleiding tot yogadocent aan het Chopra Center for Wellbeing in New York, volgde hij workshops bij Godfrey Devereux, en binnen de Himalaya Traditie van Yoga en Meditatie bij Pandit Ashutosh Sharma, Dr. Steven Parker, Swami Ritavan Bharati en Marilou Hermens. In 2012 nam hij deel aan het Teacher Training Program van de Himalaya Traditie in Rishikesh (Noord-India).

Door zijn jarenlange ervaring met yoga (begonnen in 1986) heeft hij de helende werking voor lichaam en geest zelf ten diepste ervaren. Deze ervaring en de spirituele verdieping zowel vanuit de yoga-opleiding van het Chopra Center alsook vanuit de Himalaya Traditie wil hij graag met anderen delen in zijn yoga- en meditatielessen.


2B Workshop storytelling: verhalen, verleiden en verbinden
Workshopleiders: David Redeker & Marloes ten Kate

Ben je benieuwd hoe jouw (wetenschappelijke) verhaal spannender kan? Na deze workshop storytelling kun je boeiend en begrijpelijk een verhaal vertellen aan de directeur, de staatssecretaris en de buurvrouw. Daarnaast zijn de vaardigheden natuurlijk ook handig als je een stuk voor de opleiding schrijft, een lezing geeft of praat met een journalist.

Verhalen zijn de ideale manier om informatie over te brengen. Het menselijk brein is als het ware voorgeprogrammeerd voor verhalen. We krijgen ze met de paplepel ingegoten en in deze sessie oefen je zelf met enkele technieken.

De workshop combineert technieken uit theatersport met wetenschapscommunicatie. Theatersport is een vorm van improvisatietoneel waarbij acteurs met suggesties van het publiek ter plekke een verhaal op het podium neerzetten. Tijdens de workshop leer je met vallen en opstaan hoe je slim kunt associëren, wat de ingrediënten van een goed verhaal zijn en hoe je een spanningsboog kunt creëren. Zo ontdek je al spelenderwijs creatieve invalshoeken om te vertellen over je werk.

David RedekerMarloes ten KateDavid Redeker en Marloes ten Kate vertellen al jaren verhalen. David schrijft, begeleidt interviews en adviseert wetenschappers bij hun presentaties. Marloes presenteert, maakt video en tv en geeft presentatietrainingen.

David en Marloes zijn ook nog eens ervaren improvisatie-acteurs. Daardoor weten ze als geen ander hoe je in een mum van tijd een spannend verhaal vertelt.


2C Workshop: samenwerken met mensen die je minder leuk vindt
Workshopleider: Mireille Ollivieira

Hoe gedraag jij je als je het minderheidsstandpunt vertegenwoordigt aan de onderhandelingstafel? Wat voor effect heeft dat op de besluitvorming binnen de groep? Na deze workshop weet je hoe je alle verschillende standpunten aan tafel kunt horen waardoor het geheel belangrijker wordt dan alleen de standpunten van de grootste ego’s.

Een groot deel van samenwerken in een VSV, binnen een groepspraktijk of in het ziekenhuis bestaat uit het nemen van beslissingen. En het zorgen dat mensen daar ook naar gaan handelen. De manier waarop een besluit tot stand komt, is niet altijd even effectief. Waardoor we gaan vertragen, zuchten en saboteren. Deep Democracy is een zienswijze en een methode die de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt.

De Lewis Methode van Deep Democracy is ooit ontwikkeld door Myrna Lewis in het bedrijfsleven van post-apartheid Zuid-Afrika. Teams die deze methode gebruiken, winnen aan effectiviteit. Gericht op inclusieve besluitvorming, co-creatie en duurzame verandering. Op participatief en dienend leiderschap. Op moedige samenwerking, want confronterend waar nodig

Mireille OllivieiraMireille Ollivieira werkt als Deep Democracy instructor, facilitator en leiderschapstrainer. Ze is geboren in Paramaribo en vertegenwoordigt in veel academische settings een minderheid als het gaat om kleur. Ze voegt regelmatig een niet alledaags perspectief toe: dat van de zwarte, Caraïbische vrouw in Nederland, gevormd in een beschermde, groene omgeving, rijk aan nationaliteiten en sociale lagen: de Bijlmer.