Epilepsie en zwangerschap
Antiepileptic Drugs during Pregnancy in Primary Care: A UK Population Based Study
Man SL, Petersen I, Thompson M, et al. PLOS ONE 2012;7:12-e52339
Directe link naar de gratis full tekst versie van het artikel
Sommige anti-epileptica (AED’s) veroorzaken tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op congenitale afwijkingen bij het kind. Echter, het blijven slikken van de medicatie tijdens de zwangerschap kan epileptische insulten voorkomen, en daarmee mogelijke schade aan zowel moeder als kind. Is het voorschrijven van AED’s veranderd door de tijd heen? In dit onderzoek werden data verzameld van The Health Improvement Network (THIN) in Engeland.
Er werden 174.055 zwangere vrouwen geïncludeerd uit de periode 1994-2009. Vrouwen kregen meer dan één AED-recept binnen drie maanden van de zwangerschap. Er werd een controlegroep gebruikt van niet-zwangeren die AED’s gebruikten, waarvan bij eventuele zwangerschap de periodes van twee jaar ervoor tot een jaar erna, niet meegenomen werden in de analyse. In de analyse werden drie groepen vergeleken: vrouwen met epilepsie, met bipolaire stoornissen of depressie en vrouwen die geen AED’s gebruikten.
Uit de resultaten blijkt dat een half procent van de zwangeren eind jaren negentig een AED voorgeschreven kreeg. Tussen 2000 een 2009 bedroeg dit respectievelijk 0.37% tot 0.54%. Tot 2004 werd tegretol het meest voorgeschreven; hierna werd in toenemende mate lamotrigine voorgeschreven. In 2009 kreeg 0.25% van de zwangeren lamotrigine; 0.15% tegretol en 0.10% sodium valproate voorgeschreven. Zwangeren met epilepsie stopten twee keer zo vaak (HR 2.0;1.62-2.47) de medicatie als niet-zwangeren. Zwangeren met een bipolaire stoornis stopten zelfs driemaal zo vaak. Zwangerschap bleek een belangrijke determinant als het ging om het stoppen met AED’s.