Holst L, Wright D, Haavik S,et al. Safety and efficacy of herbal remedies in obstetrics-review and clinica limplications. Midwifery 27, febr. 2011-03-03
Directe link naar de gratis full text versie in Midwifery

Het ziekenhuis in Norfolk en het Norwich University Hospital (Engeland) hebben een onderzoek en een literatuurstudie gedaan naar de effectiviteit en de veiligheid van de meest gebruikte kruiden in de verloskunde. Aan 1.037 zwangeren die > 20 weken zwanger waren werden vragenlijsten uitgedeeld (november 2007 – februari 2008). De vragenlijsten betrof het gebruik van kruiden als geneesmiddel in de zwangerschap; er werd echter ook gevraagd naar echt medicatiegebruik. Als ‘gebruik’ werd aangehouden dat minimaal 10% van de respondenten opgaf een medicinaal kruid of medicatie te gebruiken. Er werden 578 vragenlijsten geretourneerd (55,7%). In totaal gebruikte 57,8% van de zwangeren kruiden met name vanwege ochtendmisselijkheid, (dreigende) urineweg infectie en het starten en vergemakkelijken van de baring. Vooral gebruikt werden: gember (33,6%), cranberry (25,3%), frambozenblad (23,7%) en kamille, pepermunt en echinacea (respectievelijk 13,9 en 4%). Er werden 96 redenen voor gebruik aangegeven, waarvan er vijftig traditioneel bekend waren. Kruiden en farmacotherapeutische middelen werden tegelijkertijd door 232 vrouwen gebruikt (40,1%). In de literatuurstudie werden er totaal veertien studies gevonden: tien over gember, een over cranberry, twee over frambozenblad en een over echinacea (onderzoeken in artikel).

Conclusie: Er is slechts beperkte literatuur beschikbaar ten aanzien van het gebruik van medicinale kruiden in de zwangerschap die zestig procent van de zwangeren gebruikt. Het advies is om het gebruik van kruiden op te nemen in de zwangerschapsregistratie.