In het artikel dat onder andere geschreven is door Brenda Kazemier is onderzocht wat de invloed is van Asymptomatische Bacteriuria (ASB) op te vroege bevallingen. ASB komt voor in 2 tot 10 % van de zwangere vrouwen en kan leiden tot serieuze complicaties, zowel voor de moeder als het kind. Oud onderzoek uit de jaren 80 liet zien dat als ASB niet behandelt wordt leidt het bij 20 tot 40% van de zwangere vrouwen tot pyelonefritis.  Dit wordt onder andere verklaard doordat de anatomie en de fysiologie van vrouwen verandert gedurende de zwangerschap, waardoor bacteriële groei wellicht gefaciliteerd wordt en daardoor bacteriën makkelijker bij de nieren kunnen komen.

Uit de studie bleek dat de proporties van vrouwen met pyelonefritis, vroeggeboorte of allebei geen noemenswaardig verschil lieten zien tussen de groepen waarbij geen behandeling of placebo behandeling was gebruikt. Onbehandelde vrouwen of vrouwen behandeld met een placebo ontwikkelden pyelonefritis in vijf van de 208 gevallen, vergeleken met 24 van de 4035 asymptomatische bacteriurie-negatieve vrouwen. Hieruit wordt geconcludeerd in het artikel dat bij vrouwen met een ongecompliceerde enkelvoudige zwangerschap, asymptomatische bacteriurie niet geassocieerd wordt met vroeggeboorte. Wel is er een significante associatie aangetoond met pyelonefritis, maar het absolute risico op pyelonefritis bij een onbehandelde asymptomatische bacteriurie is laag. Hierdoor kan ook worden geconcludeerd dat er opnieuw moet worden gekeken naar het beleid rondom de routine test voor bacteriuria tijdens de zwangerschap.

Kazemier: “Dit geldt overigens niet voor Nederland, omdat hier niet routine gescreend wordt voor bacteriuria, maar het buitenland moet bekijken of ze standaard blijven screenen.”

 

Directe link naar het volledige artikel op Kennispoort Verloskunde.
LET OP: U moet eerst inloggen om de PDF’s van de proefschriften te kunnen downloaden.