Informatie op maat over voeding
Porteous HE, Palmer MA, Wilkinson SA. Informing maternity service development by surveying new mothers about preferences for nutrition education during their pregnancy in an area of social disadvantage. Women Birth 2014. DOI:10.1016/j.wombi.2014.04.0001
Directe link naar de samenvatting van het artikel.
Er bestaat een direct verband tussen slechte voedingsgewoonten tijdens de zwangerschap en bijvoorbeeld preterme geboorte en zwangerschapsdiabetes. Onderzoekers van de afdeling diëtetiek in een regionaal ziekenhuis in Queensland, Australië, zochten een manier om de voedingsgewoonten van zwangere vrouwen in de (lage SES) regio te verbeteren. Daarom nodigden zij kraamvrouwen uit een vragenlijst in te vullen over kennis, gewoonten en behoefte aan informatie over voeding (mei – oktober 2012).
De onderzoekers ontvingen 55% van de vragenlijsten ingevuld retour (n=309). De kraamvrouwen hebben een gemiddelde leeftijd van 28 jaar (±6 jaar), een BMI voor de zwangerschap van 27 (±7) en 12% van hen heeft zwangerschapsdiabetes. Van de vrouwen zegt 25% te weten hoeveel zij aan mag komen tijdens de zwangerschap, maar die kennis is slechts bij 2% van hen correct. Bovendien blijkt dat 42% van alle vrouwen teveel is aangekomen tijdens de zwangerschap. Wel weet de helft van de vrouwen goed welke voeding zij moet vermijden om een Listeriabesmetting te voorkomen. Zij vinden gezond eten belangrijk, maar uit de antwoorden blijkt dat de voedingsgewoonten niet optimaal zijn, vooral groenten en fruit eten de vrouwen te weinig. Bijna de helft van de vrouwen wil graag worden voorgelicht over gezonde voeding tijdens hun zwangerschap (45%) en na de geboorte van het kind (43%). Zij willen bijvoorbeeld meer weten over gezonde voeding voor de ontwikkeling van het kind en voor zichzelf zodat zij de gewichtstoename binnen de perken kunnen houden.
De onderzoekers concluderen dat de kraamvrouwen voldoende gemotiveerd zijn om meer over gezonde voeding te leren. Daarom bevelen zij (groeps)voorlichting op maat aan tijdens de zwangerschap, rekening houdend met sociale klasse en opleidingsniveau en met gebruik van internet en ander beeldmateriaal voor meer visueel ingestelde cliënten.