Internet leefstijlprogramma na zwangerschapsdiabetes
Nicklas JM, Zera CA, England LJ et al. A web-based lifestyle intervention for women with recent gestational diabetes mellitus.
Obstet Gynecol 2014;124:563-570. DOI: 10.1097/AOG.0000000000000420
Directe link naar de volledige gratis versie van het artikel.
Zwangerschapsdiabetes verhoogt het risico op diabetes type II binnen 10 jaar postpartum. Een belangrijke factor daarin is het na de bevalling niet meer terugkomen op het oorspronkelijke gewicht. Daarom pasten Amerikaanse onderzoekers in Boston een bestaand effectief diabetespreventieprogramma aan voor pas bevallen vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Het werd een web-based leefstijlprogramma “Balance after baby”. De vrouwen volgden vanaf 6 weken tot 12 maanden postpartum online modules (eerst 12 wekelijkse modules en daarna optioneel 6 extra modules) over voeding, bewegen en borstvoeding met logboeken en toegang tot een lactatiekundige en sportschool. Daarnaast hadden ze telefonisch of via e-mail contact met een leefstijlcoach: wekelijks in de eerste 12 weken, om de week in de volgende 12 weken en daarna maandelijks.
In 2010-2011 namen 75 vrouwen deel aan een gerandomiseerde gecontroleerde studie om de haalbaarheid en effectiviteit van het programma te onderzoeken. De controlegroep ontving een folder over diabetes preventie en standaardzorg. Primaire uitkomsten waren verandering in lichaamsgewicht na 12 maanden vergeleken met het gewicht postpartum en met het zelf-gerapporteerde gewicht van voor de zwangerschap.
Tussen de interventiegroep (n=36) en controlegroep (n=39) zijn er geen significante verschillen in basiskenmerken, zoals leeftijd, gewicht, BMI, etniciteit, en inkomen, maar wel in de primaire uitkomstmaten. De interventiegroep verliest gemiddeld 2,8 kg (-4,8 tot -0,7) tussen 6 weken en 12 maanden postpartum, terwijl de controlegroep gemiddeld 0,5 kg aankomt (-1,4 tot +2,4). Twaalf maanden postpartum is de interventiegroep dichter bij het gewicht van voor de zwangerschap (gemiddelde verandering -0,7 kg ( -3,5 tot +2,2)) dan de controlegroep (+4,0 kg; +1,3 tot +6,8). Verder is er significant minder calorieopname in de interventiegroep, maar de groepen verschillen niet in lichamelijke activiteit en borstvoeding geven. Het programma lijkt haalbaar: de vrouwen maakten goed gebruik van de modules en de coachcontacten, maar weinig van lactatiekundige en sportschool. De auteurs bevelen aan om het programma te implementeren en in een grotere studie het effect te onderzoeken op diabetes type II.