Johnson CE. Sexual health during pregnancy and the postpartum. J Sex Med 2011; 8: 1267-1284.
Directe link naar de samenvatting in J Sex Med

In deze review wordt beschreven hoe fysieke, hormonale en psychische veranderingen in de zwangerschap de seksuele gezondheid van koppels kunnen beïnvloeden en welke impact bevalling en transitie naar een nieuwe gezinssituatie hebben op het seksueel welbevinden.
Het seksueel functioneren neemt af tijdens de zwangerschap, vooral in het derde trimester. Veel vrouwen (>80%) ervaren een verminderde gevoeligheid van de clitoris, libidoverlies en een verstoring van het orgasme. Het is belangrijk te benadrukken dat dit normale veranderingen zijn in de zwangerschap. Toename van de hormoonspiegels van oestrogeen, progesteron en prolactine is verantwoordelijk voor klachten als misselijkheid en moeheid, die (indirect) het seksueel functioneren beïnvloeden. Angst voor complicaties, bijvoorbeeld preterme partus, weerhoudt zowel vrouwen als mannen van seksuele activiteit. Er is een verandering in seksueel gedrag, bijvoorbeeld posities tijdens coïtus, minder initiatief van de vrouw, minder orale seks. Sociale, culturele en religieuze gewoonten spelen een rol.
Bij ernstige maternale morbiditeit tijdens de zwangerschap duurt het herstel van het seksueel functioneren langer. Vrouwen die per sectio bevallen zijn weer eerder seksueel actief dan na een vaginale baring. Eén jaar post partum is er geen verschil meer. Het artikel bevat nog meer informatie en eindigt met een aantal praktische aanbevelingen voor de verloskundig zorgverlener (zie ‘guidelines’ hieronder). Het seksuele welbevinden van koppels wordt bevorderd als zij seksueel actief blijven en goed voorbereid worden op de veranderingen tijdens de zwangerschap.