Proefschrift: Sparen van eileider bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap is onnodig
Surgical management of tubal pregancy, Femke Mol, UvA-AMC, 30 oktober 2013
Directe link naar de volledige versie van het proefschrift op Kennispoort Verloskunde
LET OP: U moet ingelogd zijn om de PDF’s van de proefschriften te kunnen downloaden.
Circa één op de honderd zwangerschappen is buitenbaarmoederlijk; zo’n buitenbaarmoederlijke zwangerschap manifesteert zich in verschillende gradaties, licht tot zwaar. Bij ernstige gevallen wordt besloten tot een operatie. Tot de jaren twintig van de vorige eeuw werd de ongeboren vrucht en de eileider weggehaald, daarna raakte de eileiderbesparende operatie in zwang. Dit vanuit de gedachte dat dit gunstig was om de vruchtbaarheid van de vrouw te behouden. Een aanname die echter niet was getoetst in wetenschappelijk onderzoek.
En wat blijkt uit het promotie-onderzoek van Femke Mol? Een eileiderbesparende operatie bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft geen voordelen boven een operatie waarbij de eileider wel werd verwijderd. De eileiderbesparende operatie is echter duurder terwijl die de kans op een toekomstige zwangerschap niet vergroot.
Mol verzamelde gegevens uit 32 centra in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en de VS. Daaruit bleek dat het sparen van de eileider geen voordelen biedt bij vrouwen met een normale tweede eileider.