Rookalarm
Dat roken ongezond is, weten we allemaal. En dat zwangeren beter niet kunnen roken, weet u ook allang. In de cohort studie van Geerts en collega’s wordt duidelijk gemaakt dat het niet alleen gaat om het directe effect op de pasgeborene, maar dat roken tijdens de zwangerschap ook jaren later nog effect heeft op de gezondheid van de dan inmiddels jong-volwassene.
Meer atherosclerose op 30-jarige leeftijd als ouders tijdens de zwangerschap rookten.
Geerts CC, Bots ML, Grobbee DE, Uiterwaal CSPM. NTVG, 2009;153:A280
Directe link naar het artikel in NvTG
Dat roken ongezond is, weten we allemaal. En dat zwangeren beter niet kunnen roken, weet u ook allang. In de cohort studie van Geerts en collega’s wordt duidelijk gemaakt dat het niet alleen gaat om het directe effect op de pasgeborene, maar dat roken tijdens de zwangerschap ook jaren later nog effect heeft op de gezondheid van de dan inmiddels jong-volwassene. Het rookgedrag van zowel de moeder als de vader tijdens de zwangerschap resulteert in meer atherosclerose bij kun kinderen op dertigjarige leeftijd.
Geerts en collega’s vatten hun studie samen in een aantal heldere leerpunten: Roken binnen het gezin geeft vaatschade bij het opgroeiende kind en deze schade lijkt al te beginnen tijdens de zwangerschap. Bij 30-jarige volwassenen was de intima-media van de A. carotis communis dikker als de vader rookte, nog dikker als de moeder rookte en het dikst als beide ouders rookten tijdens de zwangerschap. Dit verschil kon niet verklaard worden door leeftijd, geslacht, BMI, polsdruk, ldl-cholesterol, huidig rookgedrag en pakjaren van het kind, of door huidig rookgedrag of sociaaleconomische status van de ouders. Hoe meer sigaretten de moeder tijdens de zwangerschap rookte, hoe dikker de intima-media van de kinderen op 30-jarige leeftijd was. Het is voor veel rokende zwangeren lastig om te stoppen, iets waar u als zorgverlener bij kunt helpen. Misschien dat de resultaten van deze studie uw cliënt weer een duwtje in de goede richting kunnen geven.