STEM-onderzoek van start!
Bij het lectoraat Midwifery Science van de Academie Verloskunde Maastricht is deze maand het STEM-onderzoek (STem en Ervaringen van Moeders) van start gegaan. Dit onderzoek verkent de verwachtingen en ervaringen van zwangere vrouwen en nieuwe moeders in Nederland t.a.v. de geboortezorg:
Wat zijn hun behoeften en verwachtingen? Waar komen deze wensen vandaan? Wat zijn hun ervaringen?
Dit onderzoek is geïnspireerd op het onderzoek ‘Listening to Mothers’ uit de Verenigde Staten. Een vragenlijstonderzoek dat om de 4-6 jaar gedaan wordt onder zo’n 2400 zwangere vrouwen en vrouwen die recent bevallen zijn. Onderwerpen zijn: de verwachtingen en ervaringen van vrouwen in de zwangerschap, bij de geboorte en postnataal; keuzes en beslissingen en factoren die van invloed zijn op variatie in ervaringen.
Voor Nederland gaan we een vragenlijst ontwikkelen die past bij de Nederlandse geboortezorg. Daarvoor gaan we eerst kwalitatief onderzoek doen en een groep vrouwen en zorgverleners interviewen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Maaike Vogels als promovendus. Maaike is verloskundige in de regio Tilburg en heeft werkervaring in de 1e en 2e lijns geboortezorg. Ze is geweldig enthousiast om te beginnen. De begeleidingscommissie bestaat uit: Raymond de Vries, hoogleraar Midwifery Science in Maastricht; Marianne Nieuwenhuijze, lector Midwifery in Maastricht en Eugene DeClerq, hoogleraar Public Health in Boston VS. Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt subsidies van de KNOV en de St. Bijzondere Voorzieningen en financiële ondersteuning van Zuyd.
We zijn nieuwsgierig naar de resultaten en houden u verder op de hoogte.
Het lectoraat Midwifery Science van de Academie Verloskunde Maastricht (AVM) draagt als interdisciplinaire onderzoeksgroep bij aan verwetenschappelijking van het onderwijs en uitbreiding van het kennisdomein van de fysiologische verloskunde. De groep legt in de onderzoekslijnen ‘cliëntkenmerken’, ‘normality of birth’ en ‘public health’ een basis voor betere verloskundige zorg: lector Marianne Nieuwenhuijze, prof. Raymond de Vries, en onderzoekers Marlein Ausems, Luc Budé, Franka Cadee, Darie Daemers, Yvonne Fontein, Tamar van Haaren, Isabel van Helmond, Marijke Hendrix, Irene Korstjens, Evelien van Limbeek, Astrid Merkx, Joyce Molenaar, Anneke Pouwels, Suzanne Thompson, en Bert Zeegers.