Striponderzoek van De Miranda bewijst positief effect
Het werd door de beroepsgroep al langere tijd vermoed, maar verloskundige/onderzoeker Esteriek de Miranda (AMC Medical Research/LUMC Klinische Epidemiologie) heeft eindelijk het bewijs geleverd: strippen helpt daadwerkelijk om de bevalling op te wekken.
Het werd door de beroepsgroep al langere tijd vermoed, maar verloskundige/onderzoeker Esteriek de Miranda (AMC Medical Research/LUMC Klinische Epidemiologie) heeft eindelijk het bewijs geleverd: strippen helpt daadwerkelijk om de bevalling op te wekken. Uit de grootste stripstudie ooit, die inmiddels in het British Journal of Obstetrics and Gynaecology is verschenen, blijkt dat strippen bij 41 weken de kans op serotiniteit halveert. Vrouwen die al eerder een kind kregen, hebben door strippen meer kans op een eerstelijns baring. Bij vrouwen die voor het eerst bevallen brengt het de bevalling wel eerder op gang, maar het verkleint de kans op complicaties tijdens de baring niet.
Uit een enquête van de Miranda, die werd gehouden voordat de stripstudie van start ging, blijkt dat 64% van de Nederlandse praktiserende verloskundigen er al van overtuigd was dat strippen helpt om de baring te bespoedigen. Er waren al eerder onderzoeken gedaan naar de effecten van strippen maar in die onderzoeken werd vaak al gestript tussen de 38 en 40 weken. Bovendien was er in de meeste studies geen sprake van een echte eerstelijns onderzoekspopulatie of het betrof relatief kleine onderzoeken. Voor het eerst is nu in een grote eerstelijns populatie het bewijs geleverd dat strippen werkt. Aan de stripstudie deden 51 verloskundige praktijken uit heel Nederland mee en 742 hoogzwangere vrouwen.
bron: NRC Handelsblad.