Voedselconsumptie van zwangeren wijkt af van aanbevelingen
Blumfield ML, Hure AJ, Macdonald-Wicks L et al. Systematic review and meta-analysis of energy and macronutrient intakes during pregnancy in developed countries.
Nutr Rev 2012;70:322-336
Directe link naar de samenvatting
Eerder onderzoek toonde aan dat de voedselinname tijdens de zwangerschap effect heeft op de foetale groei en zwangerschapsuitkomsten. Zowel onder- als overvoeding tijdens de zwangerschap kan leiden tot complicaties in de stofwisseling en obesitas op latere leeftijd. Slechts weinig grote studies beschrijven de voedselconsumptie van zwangeren. Daarom bekijkt deze review door middel van een meta-analyse de inname van macronutriënten door zwangeren in ontwikkelde landen en vergelijkt die met de nationale aanbevelingen van de betreffende landen. De studiegrootte van de 94 geïncludeerde studies varieerde van acht tot 54.344 vrouwen.
De inname van energie en macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) kwamen niet overeen met de nationale aanbevelingen. De inname van energie en vezels was overal te laag, terwijl de totale en verzadigde vetconsumptie te hoog was. De inname van koolhydraten en meervoudig onverzadigde vetten was ook erg laag, rond de ondergrens. De inname van (toegevoegde) suikers was zelden gerapporteerd, terwijl dit gerelateerd is aan maternale bloedsuikerspiegels, foetale groei, geboortegewicht, overgewicht en obesitas.
De voedselconsumptie van zwangeren in ontwikkelde landen wijkt dus af van de nationale aanbevelingen. Nader onderzoek is noodzakelijk naar de ideale nutriëntensamenstelling van voeding tijdens (verschillende fasen van) de zwangerschap voor de gezondheid van moeder en kind op de korte en lange termijn.