Waarom is er thuis minder vaak perineumletsel?
Lindgren HE, Brink A, Klinberg-Allvin M. Fear causes tears – Perineal injuries in home birth settings. A Swedish interview study. BMC Pregnancy and Childbirth 2011;11:6
Directe link naar de gratis full text versie in BMC Pregnancy and Childbirth
Perineumletsel is een ernstige complicatie van een vaginale bevalling met grote impact op de kwaliteit van leven van gezonde vrouwen.
De prevalentie van perineumletsel is bij ziekenhuisbevallingen vele malen hoger dan bij thuisbevallingen. Deze Zweedse kwalitatieve studie onderzocht de werkwijze van verloskundigen bij thuisbevallingen en richtte zich vooral op het optreden van perineumletsel. De onderzoekers hielden individuele interviews met twintig verloskundigen die ervaring hadden met zowel thuisbevallingen als ziekenhuisbevallingen.
Het overkoepelende thema dat uit de interviews naar voren kwam was “geen haast en geen getrek”.
De verloskundigen vonden het belangrijk om het natuurlijke proces te bevorderen. Volgens hen speelden gevoelens van haast minder thuis dan in het ziekenhuis. Bovendien is bij thuisbevallingen de verloskundige maar voor één vrouw tegelijk verantwoordelijk. De onderliggende thema's waren: voorbereiding op de bevalling (de vrouw leren kennen, haar obstetrische geschiedenis doornemen, omgeving veraangenamen); meegaan met het fysiologische proces (geen haast, naar de vrouw luisteren, signalen van angst of stress opvangen); een gevoel van veiligheid genereren (huiselijke omgeving, goede communicatie); het kritieke moment (baringshouding, de vrouw aanmoedigen en begeleiden); en verloskundige vaardigheden (warme doek tegen perineum houden, perineum niet aanraken). Goede communicatie en vertrouwen tussen de verloskundige en de vrouw bleken zeer belangrijk, maar waren voor verloskundigen in het ziekenhuis soms lastig omdat ze de vrouw nog niet eerder ontmoet hadden. Deze ervaringen kunnen verloskundigen thuis en in het ziekenhuis helpen om perineumletsel te verminderen.