Een Cochrane review uit 2012 stelt dat er weinig bewijs is voor de effectiviteit van koude kompressen in de postpartum periode ter verlichting van de pijn en oedeem bij perineumschade. Meer onderzoek met aandacht voor de reproduceerbaarheid van de methode van koelen is nodig.

Deze dubbelblinde gerandomiseerde studie bouwt hier op voort. De studie is uitgevoerd in Brazilië onder a terme vrouwen die vaginaal bevielen van een eenling in hoofdligging. Exclusiecriteria waren; eerder perineumletsel of bij de huidige partus een kunstverlossing, episiotomie, curettage of ruim bloedende perineumwond. De interventiegroep (n=40) kreeg een ijspakking van een onderzoekshandschoen met verkruimeld ijs. Deze werd omwikkeld met een natte doek 20 minuten op het perineum gelegd, waarbij bij 0, 10 en 20 minuten de temperatuur van het perineum gemeten werd.

Het doel was het bereiken van een temperatuur tussen de 10 en 15°C. Deze temperatuur heeft een bewezen pijnstillend effect. De ijs pakking werd 2 uur post partum aangebracht en in totaal 6 keer met een interval van 60 minuten voor de duur van 20 minuten toegepast. De pijnscores, de mate van oedeem en het gebruik van pijnmedicatie werden gemonitord. Bij de controlegroep (n=40) was de procedure gelijk, maar werd de met een natte doek omwikkelde handschoen gevuld met water met een temperatuur van 20 tot 25°C.

Het aantal vrouwen met een ruptuur was niet significant verschillend tussen de interventie- en controlegroep (70% vs. 87,5% p=0.06). Er is geen significant verschil in gerapporteerde pijn, oedeem of het gebruik van pijnmedicatie  in de eerste 24 uur post partum tussen de interventiegroep en de controlegroep. Dat er geen werkzaamheid aangetoond is kan mogelijk verklaard worden uit het feit dat ongecompliceerde rupturen lage pijnscores geven en pathologie tijdens de baring episiotomieën exclusiecriteria waren voor deze studie.