Een nieuwe techniek maakt het mogelijk om langdurig de foetale conditie te bewaken met ECG-plakelektroden (fECG)  bevestigd op de zwangere buik. Dat laat Margo Graatsma zien in haar proefschrift, waarop ze 18 november promoveerde in Utrecht. Het herkennen van afwijkende foetale hartfrequentiepatronen komt van pas bij gecompliceerde zwangerschappen, zoals diabetes mellitus of groeiachterstand van de foetus.

Ten opzichte van de bestaande methode (ultrageluid) biedt de ECG-techniek een aantal voordelen, zoals langdurige, non-invasieve metingen en een betere herkenning van afwijkende hartfrequentiepatronen. Daarnaast kunnen deze plakelektroden ook de activiteit van de baarmoederspier (= weeën) registreren, waarmee mogelijk efficiënte weeën kunnen worden onderscheiden van inefficiënte weeën. De nieuwe methode voor foetaal ECG & weeënregistratie is ontwikkeld door Monica Healthcare en is in het kader van dit onderzoek gevalideerd. In totaal is bij 150 zwangeren (zwangerschapsduur tussen 20 en 41 weken) gedurende gemiddeld 15 uur een eenmalige fECG meting verricht. Daarnaast is bij 22 vrouwen tijdens de bevalling een gelijktijdige meting gedaan van abdominaal fECG met
plakelektroden en fECG zoals gemeten met de schedelelektrode.
 
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat fECG metingen kwalitatief goed zijn, met name gedurende de nacht wanneer de zwangere slaapt en het foetale ECG signaal niet wordt verstoord door elektrische (spier)activiteit. De methode is volstrekt non-invasief en kan dankzij het kleine formaat van de ECG/weeën-recorder langdurig worden gebruikt, zonder belemmering van de mobiliteit van zwangeren.

In de bijlage is de Engelse en Nederlandse samenvatting van het proefschrift opgenomen. Meer is nog niet toegestaan, omdat enkele hoofdstukken nog wachten op publicatie in vakbladen.